Η γευσιγνωστική ανάλυση της επιτραπέζιας ελιάς μετράει την ένταση των γευστικών και κιναισθητικών χαρακτηριστικών
Μία επιτραπέζια ελιά οφείλει να έχει εκείνα τα γευστικά και κιναισθητικά χαρακτηριστικά που αναγνωρίζονται σύμφωνα με την ποικιλία και τον τρόπο επεξεργασίας της.
Τα Γευστικά Χαρακτηριστικά είναι το αλμυρό, το όξινο και το πικρό.
Τα Κιναισθητικά χαρακτηριστικά είναι η σκληρότητα, η τραγανότητα και η ινώδης σύσταση
Σκληρότητα είναι η δύναμη που απαιτείται για να σπάσουμε τη σάρκα της ελιάς με τα μπροστινά μας δόντια.
Τραγανότητα είναι η ένταση του ήχου που παράγεται από το σπάσιμο της σάρκας της ελιάς στους τραπεζίτες
Ινώδης σύσταση είναι το πώς αντιλαμβανόμαστε τις ίνες μεταξύ της γλώσσας και του ουρανίσκου καθώς μασάμε την ελιά.
Οι κατηγορίες ποιότητας της επιτραπέζιας ελιάς σύμφωνα με τη γευσιγνωστική ανάλυση είναι:
Εξαιρετικές
Πρώτη Επιλογή
Δεύτερη Επιλογή
Ελιές μη εμπορεύσιμες ως επιτραπέζιες
Αυτές οι κατηγορίες καθορίζονται από την παρουσία και την ένταση του κύριου αρνητικού χαρακτηριστικού.
Τα αρνητικά χαρακτηριστικά ή τα ελαττώματα στις επιτραπέζιες ελιές γίνονται αντιληπτάμε την όσφρηση. Αυτά μπορούν να προκληθούν από λανθασμένους χειρισμούς κατά την ζύμωση, την υγεία του καρπού, την επεξεργασία και τις καλλιεργητικές πρακτικές.
Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε λανθασμένο χειρισμό κατά τη ζύμωση:
Σήψη(Putrid): θυμίζει την οσμή οργανικής ύλης σε αποσύνθεση
Βουτυρική ζύμωση (Butyric Fermentation): οσμή που θυμίζει βούτυρο ή τυρί
Zapateria: οσμή που θυμίζει αποσυντεθημένο δέρμα
Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε μη υγιές ελαιόκαρπο:
Μουχλιασμένο(Musty):ελαιόκαρπος που έχει μουχλιάσει
Ταγγισμένο(Rancid):ελαιόκαρπος που έχει υποστεί οξείδωση
Αρνητικά Χαρακτηριστικά ή Ελαττώματα που οφείλονται σε λανθασμένους χειρισμούς κατά την επεξεργασία ή/και τις καλλιεργητικές πρακτικές:
Επίδραση μαγειρέματος(Cooking effect): χαρακτηρίζει ελαιόκαρπο ο οποίος κατά την παστερίωση ή την αποστείρωση θερμάνθηκε υπερβολικά ή παρέμεινε για περισσότερο από το επιθυμητό χρόνο
Σαπωνώδες(Soapy): Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει σαπούνι
Μεταλλικό (Metallic):Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει μέταλλο
Χωματίλα (Earthy):Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει χώμα ή σκόνη
Κρασώδες – ξυδάτο(Winey – vinegary):Οσφραντική και γευστική αίσθηση η οποία θυμίζει κρασί ή ξύδι
Οδηγός γευσιγνωστικής ανάλυσης Επιτραπέζιας Ελιάς
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο κατά ISO 17025 για την οργανοληπτική ανάλυση επιτραπέζιων ελιών.
ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΕΩΣ 30/04/25
Kalamata International Table Olive Awards
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανακοινώνει το Διεθνή Διαγωνισμό Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας.