Η γευσιγνωσία ελαιολάδου αποτελεί τη λυδία λίθο της ποιότητάς του. Μας λέει την ιστορία του: πως καλλιεργήθηκαν τα ελαιόδεντρα, πως μαζεύτηκαν οι ελιές, πως επεξεργάστηκε ο καρπός στο ελαιοτριβείο, πως συντηρείται το ελαιόλαδο. Είναι επίσης ο γαστρονομικός οδηγός του ελαιολάδου που μας αναδεικνύει τη διαφορετικότητα των ποικιλιών, μας αποκαλύπτει τις αρωματικές του νότες, και μας γνωρίζει τη γευστική και διατροφική του υπεροχή.
Γευσιγνωστική ανάλυση (sensory analysis) ορίζεται ως η επιστήμη η οποία ενεργοποιεί, μετράει, αναλύει και ερμηνεύει τις ανθρώπινες αντιδράσεις στα χαρακτηριστικά των τροφίμων και των υλικών όπως αυτά γίνονται αντιληπτά με τις αισθήσεις της όρασης, όσφρησης, γεύσης, αφής και ακοής [1]. Είναι μία επιστήμη ποσοτικών μετρήσεων κατά την οποία συλλέγονται αριθμητικά δεδομένα για να αναλυθούν και να ερμηνευθούν οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτηριστικών ενός προϊόντος και της ανθρώπινης αντίληψης [2]. Η γευσιγνωστική ανάλυση είναι αναγκαία για την ανάπτυξη ενός προϊόντος αλλά και για τον έλεγχο της ποιότητάς του [3].
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2022/2104 και τις ισχύουσες τροποποιήσεις του, το ελαιόλαδο κατατάσσεται σε ποιοτικές κατηγορίες: εξαιρετικό παρθένο, παρθένο και μειονεκτικό. Εκτός των χημικών κριτηρίων, ο κανονισμός καθιστά και τη γευσιγνωστική αξιολόγηση του ελαιολάδου ως υποχρεωτική παράμετρο. Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό τρόφιμο στον κόσμο στο οποίο η γευσιγνωστική αξιολόγηση είναι υποχρεωτική για τον έλεγχο της ποιότητάς του. Ταυτόχρονα η γευσιγνωστική αξιολόγηση, προσφέροντας πληροφορίες για το άρωμα και τη γεύση του ελαιολάδου, είναι κομβικής σημασίας για την προώθηση και την προβολή του.
Το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό προϊόν στον κόσμο για το οποίο η γευσιγνωστική του αξιολόγηση αποτελεί υποχρεωτικό κριτήριο για την ποιοτική ταξινόμηση ως εξαιρετικό παρθένο, παρθένο ή μειονεκτικό.
Όπως όλες οι επίσημες δοκιμές, έτσι και η γευσιγνωστική αξιολόγηση του ελαιολάδου στηρίζεται σε αυστηρή και λεπτομερή περιγραφή της μεθοδολογίας, των συνθηκών, του εξοπλισμού και των υλικών, βάσει Κανονισμών και Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας και του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (ISO).
Η διαφορά με τις άλλες δοκιμές έγκειται στο ότι το αναλυτικό όργανο ενός εργαστηρίου γευσιγνωσίας ελαιολάδου είναι μία ομάδα ανθρώπων και όχι ένα αναλυτικό όργανο. Η ακρίβεια και η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων διασφαλίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως και σε ένα αναλυτικό όργανο: διακρίβωση του οργάνου, εκπαίδευση και εμπειρία του προσωπικού.
Κατά συνέπεια, μία ομάδα γευσιγνωσίας ελαιολάδου απαρτίζεται από μέλη – γευσιγνώστες που έχουν εκπαιδευτεί και αποκτήσει εμπειρία στη γευσιγνωστική ανάλυση. Επιπλέον, τα αποτελέσματα τόσο του κάθε γευσιγνώστη χωριστά όσο και της ομάδας διακριβώνονται συστηματικά για την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους με ενδοεργαστηριακές και διεργαστηριακές συγκρίσεις.
Η διαδικασία της γευσιγνωστικής αξιολόγησης του ελαιολάδου πραγματοποιείται σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.