Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, διαθέτει υποδομές και εξοπλισμό σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας. Στο Εργαστήριο λειτουργεί η Ομάδα Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας, η οποία απαρτίζεται από 24 γευσιγνώστες εκπαιδευμένους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τα μέλη της Ομάδας Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας συμμετέχουν σε εθελοντική βάση και όλοι είναι άνθρωποι που αγαπούν το ελαιόλαδο, αναγνωρίζουν την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική σημασία του για τον τόπο μας και ένα προϊόν άριστο ποιοτικά.
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είναι διαπιστευμένο κατά ISO/IEC 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ) και αναγνωρισμένο για τον οργανοληπτικό έλεγχο (γευσιγνωσία) του παρθένου ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς. Είναι αναγνωρισμένο για τον οργανοληπτικό έλεγχο του παρθένου ελαιολάδου από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας από το 2014. Είναι το μοναδικό εργαστήριο οργανοληπτικού ελέγχου στην Ελλάδα που ανήκει σε ακαδημαϊκή δομή (ΦΕΚ 876/25.02.2022).
Στόχοι του Εργαστηρίου
Αντικείμενο Έρευνας
Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται το Εργαστήριο είναι:
α. η ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνικών γευσιγνωστικής αξιολόγησης ελαιολάδου, επιτραπέζιας ελιάς και ελαιοκομικών προϊόντων
β. η έρευνα στο πεδίο της σύνδεσης των γευσιγνωστικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και ελαιοκομικών προϊόντων με:
τις περιβαλλοντικές συνθήκες,
τις πρακτικές καλλιέργειες των ελαιόδεντρων,
την επεξεργασία του ελαιόκαρπου
τους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς και αποθήκευση, και
τις τεχνικές τυποποίησης των τελικών προϊόντων.
Σκοπός - Αποστολή
Το Εργαστήριο στο πλαίσιο της αποστολής του και του γνωστικού του πεδίου, έχει ως σκοπό – αποστολή:
την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο επιστημονικό του πεδίο σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο
τη συνεργασία κάθε μορφής με ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού με σκοπό την προώθηση της έρευνας
την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς
την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού
τη διάδοση του γνωστικού αντικειμένου του μέσω της διοργάνωσης ή συνδιοργάνωσης με άλλους φορείς συνεδρίων, ημερίδων, και άλλων επιστημονικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων
την παροχή υπηρεσιών γευσιγνωστικών δοκιμών και συμβουλευτικής σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιους φορείς, εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς
τη δημιουργία ενός κέντρου ελέγχου και πιστοποίησης της ποιότητας του ελαιολάδου, της επιτραπέζιας ελιάς και των προϊόντων αυτής
την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σε ευρωπαϊκό καιδιεθνές επίπεδο.
Για την επίτευξη της αποστολής του, το Εργαστήριο διαθέτει Ομάδες Γευσιγνωσίας και εφαρμόζει Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας σύμφωνα με τα εθνικά και διεθνή πρότυπα.
Ομάδα Γευσιγνωσίας
Το «αναλυτικό όργανο» του Εργαστηρίου είναι η Ομάδα Γευσιγνωσίας. Παρά τις προσπάθειες της επιστήμης, η τεχνολογία έως σήμερα δεν έχει μπορέσει να αντικαταστήσει τη διακριτική και άμεση ικανότητα των αισθήσεων του ανθρώπου να αναγνωρίζουν την αρωματική σύνθεση αλλά και τα ελαττώματα του ελαιολάδου. Άνθρωποι με διαφορετικά επαγγελματικά ενδιαφέροντα, απόψεις, ηλικία, και κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο, εκπαιδευμένοι στη γευσιγνωσία ελαιολάδου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, λειτουργούν ως ομάδα σε εθελοντική βάση, αξιολογώντας οσφραντικά και γευστικά το ελαιόλαδο με σκοπό την κατάταξή του σε κατηγορίες ποιότητας. Η Ομάδα Γευσιγνωσίας του Εργαστηρίου διαθέτει σήμερα 24 μέλη, 7 από τα οποία είναι από την ίδρυση της Ομάδας το 2008.
Το 2018 το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας τιμήθηκε με το βραβείο ποιότητας για τη συνεισφορά του στην εκπαίδευση και την προώθηση της ποιότητας του ελαιολάδου από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της Καθημερινής.
Συνεργασίες
Συνεργάζεται με δεκάδες εταιρείες, συνεταιρισμούς και μεμονωμένους παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Ενδεικτική συνεργασία του είναι με την LIDL Hellas για την οποία αξιολογεί όλα τα ελαιόλαδα που μπαίνουν στα ράφια των σουπερμάρκετ της και φέρουν το λογότυπο του Εργαστηρίου.
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Καλαμάτας είναι εργαστήριο ελέγχου για τον Ενιαίο Φορέα Τροφίμων (ΕΦΕΤ) της χώρας μας και συνεργάζεται με τους αντίστοιχους φορείς στην Τσεχία, Σουηδία, Δανία και Πολωνία.
Διενεργεί σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου για φοιτητές, μαθητές, επαγγελματίες του κλάδου και καταναλωτές, έχοντας εκπαιδεύσει έως σήμερα πάνω από 1.500 άτομα από την Ελλάδα και άλλες χώρες.